a

Празник Дан државности Републике Србије, који се обележава 15. и 16. фебруара, знак је сећања на два историјска датума у новијој српској историји: подизања Првог српског устанка 1804. године и доношења Сретењског устава. Подизање Првог српског устанка претходио је Другом српском устанку 1815, који је довео до стварања Кнежевине Србије. На овај дан, 15. фебруара 1835. године је донет први, Сретењски устав у Крагујевцу, један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог доба.

Ова два догађаја представљају почетак развоја модерне српске државе, засноване на владавини права и правној држави. Наша обавеза је данас да вредности које су тада усвојене даље развијамо и унапређујемо, поручио је честитајући Дан државности грађанима Србије заштитник грађана Зоран Пашалић.

Демократско друштво и изградња институција, у чијем је средишту грађанин са гарантованим и оствареним људским правима и слободама су принципи које Србија дели са другим европским државама. Модерна држава, у којој грађани остварују своја права се не подразумева, већ циљ коме се стално тежи и који се непрестано остварује и унапређује, закључио је заштитник грађана.