a

b_300_0_16777215_00_images_canadska_ambasadorka_i_zastitnik_.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић је разговарао данас са амбасадорком Канаде у Београду Њ.Е. Кати Чаба (Kati Csaba) и Маријаном Пирс (Maryanne Pearce), стручњакињом за борбу против насиља над женама при федералној полицији Канаде, која се налази у радној посети нашој земљи. Током састанка размењена су искуства и знања, такође и представљене активности које институција Заштитника грађана спроводи у области родне равноправности, посебно у борби против насиља над женама.

Пашалић је рекао да је током своје радне каријере, од периода док је обављао дужност председника Прекршајног апелационог суда, а потом и након именовања на функцију заштитника грађана посебну пажњу придавао случајевима породично-партнерског насиља у којима у највећем броју страдају жене. Број насиља над женама не опада, а оно што се заборавља када се говори о породично-партнерском насиљу је чињеница да су и деца жртве. Истраживања стручњака упозоравају да деца, сведоци насиља, могу имати низ проблема током одрастања о чему се такође мало говори, нагласио је Пашалић.

Да би жена, жртва насиља, након доживљених траума напустила насилника, поред неопходне подршке околине мора бити економски ојачана како би могла да води самосталан живот. У немогућности да то и учини, велики број жена, жртава насиља, враћају се у зачарани круг насиља, истакао је Пашалић. Такође, да би докази о чину насиља био валидни на суду, а насилник осуђен, потребно је обезбедити квалитетне медицинске доказе.Стога је Заштитник грађана обновио иницијативу „Учинимо насиље видљивим“ како би убудуће бесплатна помоћ и преглед стручњака судске медицине била доступна жртвама насиља.

 

Такође, Пашалић је истакао да је институционална размена информација између свих система који се баве заштитом жена жртава насиља је од изузетног значаја у решавању породичног насиља.

Пашалић је поновио да иницијатива о оснивању дечјег омбудсмана, институције која би се поред Заштитника грађана такође бавила заштитом права детета, може само додатно оптеретити буџет трошковима оснивања нове институције. Оно чиме се би се дечји омбудсман евентуално бавио у будућности, већ годинама уназад обавља Заштитник грађана, а то су заштита права детета, контрола и мониторинг државних органа, превенција, промоција и унапређење остваривања права детета.