a

Успостављање нових облика и унапређивање будуће сарадње била је тема данашњег састанка Заштитника грађана са представницима националних савета националних мањина у Републици Србији. Разматрало се питање шта и у којим случајевима може ова институција да помогне у раду националних савета, пошто су како је наглашено, заштита права националних мањина у Србији високо постављена на агенди ове институције. Данашњи састанак републичког омбудсмана Зорана Пашалића са председницима и представницима је први од формирања новог сазива националних савета националних мањина, након избора који су се одржали 4. новембра прошле године.

b_300_0_16777215_00_images_20190218Nac_saveti.jpegПредставници националних савета су навели да су имали одличну сарадњу и поузданог партнера у институцији Заштитника грађана у заштити права припадника националних заједница. Ипак, неки проблеми остали су и даље нерешени, како што су неизвесност у опстанку медија на матерњем језику, набавка уџбеника на матерњем језику, као и несразмерно запошљавање припадника националних мањина у државним установама и институцијама.

Пашалић је, честитајући новоизабраним председницима националних савета на избору, обавестио савете да је протеклих месеци иницирао и потписао билатералне споразуме о сарадњи са омбудсманима региона, те да их је информисао о стању људских права и положају њихових националних мањина у Србији. Такође је договорено да ће приликом следеће посете тих омбудсмана нашој земљи, Заштитник грађана упознати са националним саветима како би омбудсмани матичне државе чули директно од националних савета са који проблемима се сусреће њихова заједница, у ком правцу треба да иде сарадња и шта Заштитник грађана Републике Србије може да учини у том трипартитном односу.

Заштитник грађана је такође најавио предстојећи пројекат, којим би се навело колики је допринос припадника националних мањина кроз историју и развој државе Србије, пре свега у историјском и културном домену. У остваривању тог пројекта, заштитник грађана је замолио националне савете за допринос, и додао да је циљ да се грађанима Србије покаже да је држава Србија и њен развој и бољитак заслуга свих који овде живе.

Такође је нагласио, да је веома важно да у решавању проблема, као и у заштити и остваривању права националних мањина буду укључени и национални савети националних мањина. Како би редовна комуникација опстала између Заштитника грађана и националних савета, договорено је де ће се тромесечно састајати.