a

b_300_0_16777215_00_images_grcka_21022019.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић са сарадницима борави у посети Омбудсману Републике Грчке у Атини, где се поводом 20 година постојања те институције данас и сутра одржава дводневна конференција под називом „Држава и друштво – Изазови у области права и слобода“. На конференцији између осталих учествују омбудсманка ЕУ, омбудсмани из региона, представници међународних организација, као и државних органа Републике Грчке.

b_300_0_16777215_00_images_grcka_21022019_1.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић је са грчким колегом Андреасом Потакисом потписао Меморандум о разумевању који предвиђа даље јачање пријатељских односа и узјамне сарадње између две институције у области заштите људских права и слобода. Потписивању документа, који између осталог предвиђа стварање услова за сарадњу у области поступања по притужбама, размену искустава, најбољих пракси и информација, пружање узајамне помоћи у промоцији и заштити људских права, као и организовање заједничких конференција, пројеката и програма, присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић.

Данас потписани Меморандум о разумевању са Омбудсманом Грчке шести је по реду, будући да је сличне билатералне споразуме Заштитник грађана већ је потписао са омбудсманима Бугарске, Турске, Румуније, Словачке и Русије. Претходно потписаним споразумима предвиђена је и узајмна сарадња у области заштите права и слобода наших држављана који живе или раде у некој од земљи са којом је потписан меморандум и обратно, њихових држављана у Србији.

„Нарочито је важан недавно потписани Меморандум са руским омбудсманом, јер управо у Русији ради и живи велики број наших грађана. О тим питањима сам разговарао и са колегиницом из Русије Татјаном Москалковом са којом сам постигао договор, између осталог, и око ефикаснијег рада по притужбама у области заштите права наших грађана, радних и породичних односа, као и бржег остваривања права лица лишених слободе,“ изјавио је Пашалић.