a

b_300_0_16777215_00_images_20190219EU_sud.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић са сарадницима разговарао је данас са замеником директора Директора за људска права Савета Европе и шефом Департмана за извршење пресуда Европског суда за људска права Фредриком Сундбергом. Тема састанка се односила на извршење пресуда Европског суда за људска права, односно, пресудом Зорице Јовановић против Србије.

Пашалић је навео да се Заштитник грађана интезивно бавио питањима у случају који је у јавности познат као „нестале бебе“ и додао да је институција извештавала Комитет о својим активностима, а Посебан извештај Заштитника грађана је и цитиран у пресуди Зорица Јовановић против Србије. Посебно је истакнута потреба да се законски успостави механизам истраге, којим би се утврдиле релевантне чињенице. На основу података којма располажемо извесно је да родитељи не желе накнаду већ да сазнају судбину своје деце, нагласио је Пашалић.

Друга примедба се односи на прописани поступак, тј. примену правила парничног и ванпарничног поступка, која сужавају могућност да се утврде чињенице. По објављивању измењеног Нацрта закона одржани су мултисекторски састанци, састанци са судијама Европског суда за људска права као и са удружењима родитеља. Након 2016. године Заштитнику грађана нису достављани нацрти закона који регулишу ово питање на мишљење, укључујући и актуелни предлог закона који је у скупштинској процедури.

Сундберг је рекао да се предложеном законском решењу могу упутити критике, али да правила поступка као што је ванпарнични, остављају могућност да се поступак поново покрене ако се открију нове чињенице. Предложио је установљавање ДНК базе узорака родитеља коју би водила независна институција, суд или нека друга институција, као једно од могућих решења за утврђивање судбине нестале деце. Ова институтција би гарантовала тачност и била у сталном контакту са другим европским земљама. Због сумњи да се се деца налазе ван земље Сундберг је рекао да је неопходно омогућити да тело које буде надлежно за истрагу има ингеренције за рад и ван граница Србије.

Заштитник грађана ће подржати ову иницијативу као и сваког појединачног родитеља који нам се обрати, изјавио је Пашалић и додао да институција којом руководи има изузетно разумевање за грађане који јој се обраћају и долазе по правду.