a

b_300_0_16777215_00_images_nemacki_ambasador_01032019.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са немачким амбасадором у Београду Њ.Е. Томасом Шибом (Thomas Schieb) о кључним активностима које спроводи институција Заштитника грађана и изазовима са којима се сусреће у раду.

Дугогодишња каријера судије и председника Прекршајно апелационог суда и адвоката добар је основ за сагледавање свих проблема са којима се грађани суочавају, што обухвата и данашњу позицију заштитника грађана у оквиру које контролишем рад државних органа и институција, рекао је Пашалић.

Директни контакт заштитника грађана са грађанима, активност коју спроводим у Београду и унутрашњости Србије, у попуности је оправдала свој циљу у намери да институцију Заштитника грађана врати њеним грађанима. Да сада сам се састао са преко хиљаду грађана који су у највећој мери упозоравали на повреду имовинских и социјалних права, о чему сведочи и највећи број притужби грађана. Рад пореске управе и извршитеља, као и притужбе на неефиакасан рад судске управе, који није у надлежности ове институције, најчешће су предмет обраћања овој институцији, нагласио је Пашалић.

Повреде права грађана које захтевају хитну реакцију определили су ме да формирам Одељење за хитно поступање у јануару ове године, рекао је Пашалић и информисао амбасадора Шиба о најзначајнијим решеним предметима овог одељења.

Област медијских слобода је такође област којој придајем посебан значај. Израда медијске платформе у оквиру које би се евидентирали сви напади на медије и повреде права у овој области, представља предстојећу активност, најавио је Пашалић и додао да је о томе разговарао и са представницима новинарских удружења.

Амбасадор Шиб се интересовао и за предстојеће измене и допуне Закона о Заштитнику грађана. Пашалић је рекао да је то обавеза предвиђена Акционим планом за Поглавље 23 у преговорима са ЕУ, са циљем оснаживања капацитета Заштитника грађана. Законским изменама тежи се афирмацији институције Заштитника грађана у области заштите и поштовања људских и мањинских права и видљивости недостатака у систему заштите, што је једино могуће јачањем њене самосталности и независности, као и изградњом већег ауторитета и препознатљивости у друштву, истакао је Пашалић.