a

Притужилац С.И., држављанин Републике Србије, рођен у Приштини, пре нешто више од две године због немогућности да извади нова лична документа, пошто је претходним истекао рок важења, нашао се у бирократском лавиринту замршених и бескрајно дугих процедура, које су га онемогућиле у остваривању елементарних права, пре свега права на добијање личних докумената. Због чињенице да не може да извади личну карту, остао је и без возачке дозволе, без права да аплицира за кредит, па чак и без могућности да подигне сопствени новац из осигуравајућег друштва, који му је био потребан за лечење оболеле супруге. У поступку који је водио випе од две године сусрео се тромом и неефикасном администрацијом, неосетљивом на реалне животне проблеме, која је додатно успорила већ комликоване процедуре. 

Наиме, када је у новембру 2016. године, поднео захтев за издавање нове личне карте, у полицијској станици Баточина речено му је да то није могуће, јер његовог имена нема у евиденцији држављана Републике Србије, те да се обрати матичној служби за грађане рођене у Приштини, која се налази у Нишу. Прошли су месеци пре него што је у тој служби сазнао да нема уписану чињеницу држављанства за матично подручје Приштина. Због тога је, иако рођен у Приштини, и иако целог живот живи на територији Републике Србије, притужилац С.И. био је приморан да надлежном органу, односно Министарству унутрашњих послова подносе захтев за утврђивање држављанства Републике Србије.

Након пријема притужбе С.И, Заштитник грађана је 13. фебруара покренуо хитан поступак контроле законитости и правилности рада МУП-а. У току поступка надлежни орган је донео решење о упису у држављанство Републике Србије. Међутим, имајући у виду да и после пријема решења, притужилац и даље није могао да извади уверење о држављанству Републике Србије, јер није спроведен упис у евиденцију држављана Републике Србије, Одељење за хитно поступање Заштитника грађана је више пута контактирало полицијску станицу Баточина, полицијску управу у Нишкој Бањи и матичне службе за подручје Приштине, које се налазе у Нишу. Тек уз овакво инсистирање да се процедура убрза, 4. марта 2019. године притужиоцу је издато уверење о држављанству и Заштитник грађана је могао да констатује да су надлежни кориговали свој рад, а притужилац остварио своја права.

Компликоване административне процедуре учиниле су притужиоца „невидљивим“ за систем и онемогућиле га да оствари своја загарантована права, изјавио је овим поводом Зоран Пашалић и позвао све грађане које имају сличне проблеме, који траже хитност у решавању да се обрате овој институцији.