a

b_300_0_16777215_00_images_20190312delegacija.jpegПредставници Институције за људска права и равноправност Турске боравили су у дводневној посети Заштитнику грађана Републике Србије у циљу успостављања и јачања сарадње у области превенције тортуре и заштите људских права лица лишених слободе.

Током дводневне студијске посете представници турске делегације упознали су се са надлежностима и методологијом рада Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) Србије. Заједно са домаћинима посетили су затворене институције у Србији у којима се налазе или се могу наћи лица лишена слободе и разменили искуства у области превенције тортуре.

b_300_0_16777215_00_images_20190312dom.jpegНакон представљања мандата и методологије рада НПМ Србије, представници турске делегације у пратњи представника НПМ-а обишли су установе социјалне заштите домског типа - Дом за старе Вождовац. Циљ ове посете био је упознавање турске делегације са садржином НПМ посете у установама социјалне заштите домског типа, са лицима која се налазе на смештају у овој установи, са условима у којима они бораве, као и остваривању и заштити њихових права, са циљем да се појача њихова заштита од тортуре.

b_300_0_16777215_00_images_20190312zatvor.jpegПосета је настављена обиласком установе за извршење кривичних санкција - Окружног затвора у Смедереву, где су представници турске делегације имали прилику такође да се упознају са начином рада НПМ у затворима, као и са програмима који су затвореницима понуђени у смедеревском затвору. Делегација је, у пратњи НПМ Србије, обишла просторије за смештај и заједничке активности осуђеника и заводску економију, где се упознала са производним делатностима Завода.