a

У две основне школе у Крагујевцу, у ОШ "Наталија Нана Недељковић" и ОШ "Милутин и Драгиња Тодоровић“, Заштитник грађана организовао је и одржао радионице са ученицима из ученичких парламената и једним одељењем осмог разреда посвећене праву детета на партиципацију.

b_300_0_16777215_00_images_20190314_radionice.jpegРадионице је, заједно са сарадницом, водила помоћница Генералног секретара Наташа Јовић. Са ученицима су разговарале о правима детета, механизмима заштите, о улози и функцији Заштитника грађана у заштити и промоцији права детета и раду Панела младих саветника.

Ученици су указали на то да њихова партиципација у школама није у потпуности остварена и да се може значајно унапредити, пре свега активнијом улогом ученичких парламената, разматрањем предлога које дају деца и редовним информисањем деце о питањима која су за њих важна.

Ученици су представницама Заштитника грађана представила активности које су осмислили и спровели уз подршку наставника и других запослених, као што је осликавање заједничких просторија, акције прикупљања помоћи за ученике којима је она била потребна, иницирање додатних активности за ученике у оквиру школа и сл. Деца имају и своје предлоге за унапређивање услова образовања, али непходно је, истакли су, да такве иницијативе буду подржане од одраслих у њиховим школама и заједницама.