a

Грађани Димитровграда и представници државних органа, јавних установа, предузећа, институција и невладиних организација имали су данас прилику да о својим проблемима разговарају са заштитником грађана Зораном Пашалићем у оквиру акције "Дан Заштитника грађана". Пашалић је истакао да је највећи број грађана суочен с егзистенцијалним проблемима, али да су ту и проблеми примене одређених прописа.

У контакту са локалном самоуправом многи се проблеми могу решити одмах уколико постоји воља, а видео сам да у Димитровграду постоји воља да се проблеми реше, рекао је Пашалић, након састанака са грађанима и руководством општине Димитровград којима су присуствовали омбудсманка Бугарске Маја Манолова и бугарски амбасадор у Београду Радко Влајков.

b_300_0_16777215_00_images_opstina_dimitrovgrad.jpegПашалић је рекао да је сарадња са омбудсманком Бугарске Мајом Маноловом део шире сарадње обудсмана свих земаља са подручја Балкана. Према његовим речима обудсмани са Балкана више пута су се састајали са иницијативом да се направи Балканска мрежа обудсмана зато што Балкан има специфичне проблеме.

Менталитет је сличан, текући проблеми су слични и због тога постоји сарадња. У сталним комуникацијама са обудсманом Бугарске ми размењујемо искуства и консултујемо се око истих проблема, попут проблема са приватним извршитељима. На тај начин јачамо капацитете и једне и друге институције, нагласио је Пашалић.

Он је подсетио да је током прошле године разговарао са око 2.000 грађана широм Србије, а ту могућност сви заинтересовани имају и ове године.

b_300_0_16777215_00_images_ngo_dimitrovgrad_1.jpegДанас је покренута и тема образовања на бугарском језику. Добили смо уверења да ће овај проблем бити решен у сарадњи са надлежним органима, изјавила је омбудсманка Маја Манолова.

Једна од притужиља из Димитровграда је рекла да се и раније обраћала за помоћ републичком заштитнику грађана и да има позитивна искуства. Како је навела омбудсман је њен проблем ефикасно решио, док је судска процедура трајала веома дуго.

Посета Димитровграду реализована је у оквиру пројекта Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије. Пројекат спроводи Заштитник грађана Републике Србије уз финансијску подршку амбасаде Републике Бугарске у Србији.