a

Поступајући по сопственој иницијативи, Одељење за хитно поступање Заштитника грађана, обишло је данас насеље Макиш 2 по добијању информација о најављеном принудном исељењу ромских породица које немају уговор о коришћењу стамбених контејнера у том насељу.

b_300_0_16777215_00_images_20199322makis.jpegКако су у разговорима са становницима насеља Макиш 2, представници Заштитника грађана незванично сазнали, десетак породица нема уговоре о становању у насељу и пре неколико дана су, како су сами рекли, добили усмене информације од представника града Београда да ће бити исељени. Заштитник грађана подсећа да процес збрињавања ромских породица мора бити у складу са законима и уз поштовање међународних стандарда, који између осталог захтевају учешће самих становника у доношењу одлука о пресељењу и даљој интеграцији.

С обзиром на то да породицама у насељу Макиш 2, према сазањима Одељења за хитно поступање, нису уручена решења о исељењу, без којих оно није могуће, Заштитник грађана наставиће да прати ситуацију у том насељу, а у случају потребе контактираће надлежне органе града Београда.