a

b_300_0_16777215_00_images_savetodavni_komitet_.jpeg

Заштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са члановима делегације Саветодавног комитета Оквирне конвенције за заштиту националних мањина Савета Европе о активностима које Заштитник грађана предузима у циљу заштите права националних мањина у Србији, проблемима у остваривању мањинских права, организационој структури као и областима рада институције.

Пашалић је упознао чланове делегације са закључцима састанка са преставницима 23 национална савета националних мањина који је недавно одржан на иницијативу Заштитника грађана. Како је навео, договорени су редовни, квартални, радни састанци у циљу решавања проблема из области права националних мањина и унапређења будуће сарадње. Такође, информисао их је о недавној посети Димитровграду, где је разговарао са грађанима бугарске националне мањине, представницима локалне самоуправе и цивилног сектора о заштити људских и мањинских права. Притужбе које је примио од грађана указују на повреду права у имовинскоправној области, које су карактеристичне и за друге крајеве Србије. Било је речи и о потреби ефикаснијег решавања превода уџбеника за ученике који се образују на бугарском језику.

Пашалић је нагласио да је Република Србија пример поштовања права и слобода националних мањина у региону и шире, те да су стандарди које је успоставила у области употребе језика и писма, информисања, културе и образовања на матерњем језику изузетно високи.