a

b_300_0_16777215_00_images_20190329Sastanak.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић састао се у петак са представницима удружења и асоцијација новинара из Србије, како би заједнички размотрили иницијативу омбудсмана о покретању онлајн платформе за евиденцију напада на новинаре у Србији.

Идеја је да се направи јединствена онлајн платформа за евиденцију напада на новинаре, од притисака до физичких напада, насртаја на имовину и на живот. Такође, чињеница је да у мору дефиниција ми немамо јасну слику који напад како да дефинишемо, и тако долазимо у ситуацију да свако тумачи и евидентира нападе на свој начин: и тужилаштва, и судови, и полиција, као и новинарска удружења и невладине организације. Дефинисањем појмова и евиденцијом напада на новинаре на основу тих појмова на онлајн платформи, добили бисмо јединствену и прецизну евиденцију свих облика притисака и напада на новинаре у Србији, рекао је Пашалић.

Он је такође позвао новинаре да сами оформе радно тело које ће дефинисати појмове и евидентирају нападе на платформи. „Ја као заштитник грађана не мислим да сам довољно стручан да узмем учешће у раду тог радног тела, верујем да је то ипак првенствено посао струке, али ако ми се обрате за савет, радо ћу дати свој допринос“, додао је Пашалић.

Како је навео, онлајн платформа за евиденцију напада на новинаре постоји већ у Европи и у регији, тако да модел постоји, само треба прилагодити нашим условима.

b_300_0_16777215_00_images_20190329Sastanak2.jpegСастанку су присуствовали представници Удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Србије, Друштву новинара Војводине, Асоцијације медија, Локал преса, Удружења електронских медија COMNET, Професионалног удружења новинара Србије PROUNS, Удружења медија и медијских радника и Синдиката новинара Србије. Сви су се сложили да притисци на новинаре постају све већи и опаснији, те подржавају иницијативе Заштитника грађана за потребом прецизне евиденције тих притисака и напада.

Састанак је био први у низу које ће заштитник грађана одржати са новинарима на тему покретања онлајн платформе. За четвртак је предвиђен састанак са представницима штампаних медија и портала, а за петак са представницима електронских медија са националном покривеношћу као и регионалних и локалних.