a

b_300_0_16777215_00_images_0704_dan_roma.jpegРоми су и даље једна од најугроженијих група, која се још увек суочава са тешким животним условима и дискриминацијом у свакодневном животу. Упркос томе што је држава предузела низ мера и активности у претходној деценији у области образовања, здравства и добијања личних докумената, етничка дистанца према Ромима се не смањује, упозорио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 8. априла, Светског дана Рома.

Афирмативне мере у области образовања допринеле су повећању броја високообразованих Рома и Ромкиња, али је изостала подршка у запошљавању, о чему све чешће говоре и притужбе упућене Заштитнику грађана. Млади високообразовани Роми и Ромкиње упозоравају на препреке на које наилазе приликом запошљавања рекао је Пашалић и додао да су управо радно место и финансијска сигурност најефикаснији начини оснаживања ромске мањине.

Нажалост, већина ромске националне мањине и даље живи у екстремном сиромаштву. Ромкиње се удају у раном узрасту, очекују их вишеструке трудноће у кратком временском периоду. Посебно забрињава финансијска и друга зависност од старијих чланова породице и партнера, као и висок ризик од насиља у породици и партнерским односима. Целокупни развој ромске деце у сиромаштву и неформалним насељима носи са собом многе ризике, а посебно забрињава чињеница да је већина њих осуђена да и даље живи у зачараном кругу беде у коме су рођени и њихови родитељи, истиче Пашалић.

Заштитник грађана ће у 2019. годину припремити Посебан извештај о спровођењу Стратегија за инклузију Рома и Ромкиња и на основу прикупљених података упутити препоруке за унапређење положаја Рома, најавио је Зоран Пашалић.