a

После састанка са представницима новинарских удружења и са уредницима и новинарима штампаних медија, заштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је у петак и са новинарима и уредницима електронских медија о покретању онлајн платформе за регистрацију свих врста напада на новинаре у Србији. Пашалић је образлажући своју иницијативу за постављање платформе рекао да то није нова идеја, с обзиром да већ постоји платформа Савета Европе и једна регионална платформа Западног Балкана за заговарање медијских слобода и безбедности новинара, те да би на узору тих платформи, а прилагођавањем нашим условима слична платформа би могла да заживи и у Србији.

"Поводом тога, треба да се формира једна радна група, коју бисте ви делегирали и која би урадила концепт платформе. Заштитник грађана се ту јавља као посредник, а на ваш захтев, био би и пуноправни сарадник", рекао је Пашалић новинарима.

b_300_0_16777215_00_images_20190408Sastanak_sa_elek.jpegДруги део посла, како је навео, односи се на дефиницију појмова, који тренутно представљају велики проблем, јер је у контактима са новинарским удружењима на састанцима увидео да свако евидентира нападе на свој начин и свако има различиту евиденцију. Није прецизно дефинисано шта су све притисци и напади, тако да удружења, полиција, тужилаштва, судови – сви имају различиту евиденцију, рекао је Пашалић. "Мислим да би та јединствена платформа, коју би већина новинара подржала, имала свој значај и имала би своју тежину", нагласио је заштитник грађана.

На питање новинара, зашто постоји потреба за том платформом, када се зна шта је кривично дело и када судови имају своју евиденцију, Пашалић је навео да Заштитник грађана сваки дан добија информације о нападу на новинаре, а највећи број не спада ни у прекршајно ни у кривично дело, него у својеврсну врсту притисака, који се тешко могу процесуирати, или где надлежне институције не сматрају да има елемената за поступање. То се завршава приватним тужбама за клевету и увреду, где је разнолика судска пракса, односно пресуде су другачије.

Заштитник грађана се до сада редовно оглашавао саопштењима у којима је осудио нападе на новинаре и позвао, апеловао на надлежне органе за хитну реакцију, али да поврх тога иницира и покретање онлајн платформе, и позива новинаре да га подрже у тој идеји. На платформу би се заправо поставиле информације о врсти притисака или напада, када и ком новинару су били упућени, и што је најбитније, да ли су надлежни органи и институције реаговали и у ком року, рекао је Пашалић и додао да верује да би оваква платформа свакако дала позитивне резултате.