a

b_300_0_16777215_00_images_prihvatiliste_1.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић разговарали су с руководством Прихватилишта за одрасла и стара лица у Београду о решавању проблема недовољног капацитета те установе. Пашалић је рекао да је капацитет прихватилишта 104 особе, сада их је смештено 128, а у зимском периоду и 180 лица.

По систематизацији радних места у тој установи, према његовим речима, требало би да ради 68 запослених, а тренутно их је 44, међу којима су четири неговатељице, пет медицинских сестара и један лекар.

b_300_0_16777215_00_images_prihvatiliste_2_.jpeg"Заштитник грађана ће помоћи да особе које су смештене у Прихватилишту и које су често без икаквих личних докумената да их добију да би могли да остваре своја права", рекао је Пашалић и апеловао да се "помогне грађанима које често деца остављају на капији прихватилишта", јединог у Београду.

Ђорђевић је рекао да је Прихватилиште основао Град Београд, али да ће његово Министарство помоћи да се убрза проширење капацитета, а да ће запослени у социјалним установама наредне године добити "доста веће плате" у односу на данашње, а које ће бити одређене платним разредом.

Директорка Прихватилишта Невенка Никић Симатковић рекла је да је Град Београд почео да решава проблем недовољног капацитета Прихватилишта тако што припрема неопходну документацију и да је обећао да ће реконструкција почети наредне године.