a

b_300_0_16777215_00_images_20190529Memo1.jpegЗаштитник грађана Србије Зоран Пашалић и заштитник људских права и слобода Црне Горе Шућко Баковић су данас у Београду потписали меморандум о разумевању те две институције.
Пашалић је новинарима рекао да је меморандум „круна сарадње која постоји између две институције“.

„Сарадња се доказала више пута. Ја ћу увек истаћи онај случај који је медијски био најинтересантнији, када је прошлог лета једна држављанка Србије имала проблем у Црној Гори, колега је реаговао одмах на иницијативу са ове стране и испратио цео случај“, рекао је Пашалић. Он је навео да је то осми билатерални споразум који је та институција Србије потписала са институцијама у суседним земљама и да очекује да ће до краја године потписати још четири. Институције земаља са којима Србија има билатералне споразуме, врло брзо и ефикасно реагују када су грађани тих држава у Србији или држављани Србије у тим земљама имали неки проблем, додао је Пашалић.

b_300_0_16777215_00_images_20190529Memo2.jpeg„У случају када држављанин Србије сматра да има неки проблем у Црној Гори са извршном влашћу Црне Горе, он може да се обрати институцији заштитника грађана Србије и онда ћемо у међусобном контакту најбрже могуће тај проблем да решимо“, рекао је Пашалић и додао да исто важи када држављанин Црне Горе има исти проблем у Србији.

Заштитник људских права и слобода Црне Горе Шућко Баковић казао је да је тим споразумом и формално успостављена та сарадње и да се она до сада одвијала на принципу фактичког реципроцитета. Он је рекао да је тим споразумом уређена сарадња не само кроз поступање по жалбама и притужбама држављана Србије и Црне Горе, него и кроз размену искуства, семинаре и истраживања.

„Зато смо ми први споразум потписали са Заштитником грађана Србије, то је логично наше две државе, наши народи су упућени један на другог“, рекао је Баковић и нагласио да су медији „природни партнери“ тих институција. „Наша сарадња могла би бити пример и владама наших земаља“, додао је Баковић.