a

b_300_0_16777215_00_images_20190618pristup1.jpegГрадови Лесковац, Сомбор, Смедерево, Лозница и ГО Врачар су добитници награде које је Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина - Савезом градова и општина Србије данас доделио за највећи допринос развоју свих облика приступачности на својој територији у 2018. години.

Град Лесковац је награду добио за допринос развоју приступачности садржаја у области културе, Сомбор и Смедерево за допринос развоју информационо – комуникационе приступачности, Лозница за допринос развоју архитектонске приступачности, док ГО Врачар за институционалну подршку развоју приступачности. Признање је добила општина Свилајнац, док су похвалу заслужили град Вршац, општина Мионица, град Врање, Градска општина Пантелеј, Ниш, Градска општина Савски венац, Београд, општина Бела Паланка, град Зрењанин, град Нови Пазар, општина Рашка, општина Врњачка Бања и општина Параћин.

Генерална секретарка Заштитника грађана Оља Јовичић навела је да је данас прилика да се поздраве афирмативни примери градова локалних самоуправа у Србији који се труде да своје амбијенте и своје окружење направе приступачним свим грађанима, наравно и особама са инвалидитетом и старијим лицима.

b_300_0_16777215_00_images_20190618pristup2.jpegПрема њеним речима, мисија Заштитника, која је пре три године започета додељивањем ове награде, била је да учини Србију приступачнијом за све људе, као и да друштво учине што хуманијим. „Јер, где год постоји појединац којем нешто није доступно у Србији, ми не можемо досегнути део којем тежимо“, истакла је генерална секретарка.

Како је рекла, неопходно је да се подигне свест свих грађана да међу нама постоје и особе са инвалидитетом и старија лица којима нису у сваком тренутку доступни сви садржаји који су доступни остатку популације. „Оно чему смо ове године нарочито посветили пажњу јесте резултат тога што смо уочили да кроз културу и културно наслеђе, комуникацију са људима је добро правити артикулисани амбијент за све људе“, навела је Јовичић и додала да то значи да је потребно да све буде приступачно, односно да се направи друштво у целини где ће квалитет живота бити на задовољавајућем нивоу.

Заштитник грађана заједно са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина трећу годину заредом додељује награде и похвале градовима, општинама и градским општинама у Републици Србији који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.