a

b_300_0_16777215_00_images_narodna_skupstina_2.jpegИнституцији Заштитника грађана током 2018. године обратило се више од 9.000 грађана, а примљено је и готово 3.400 притужби у којима су они указивали на повреде својих права.

То је данас, представљајући извештај о раду за 2018. годину у Скупштини Србије рекао омбудсман Зоран Пашалић, који је навео да је прошле године Заштитник грађана упутио 297 препорука органима управе.

Од укупног броја упућених препорука, највећи број 144 односи се на родну равноправност. Највећи број протужби грађана у 2018. години односио се на рад представника извршне власти, посебно министарстава, око 20 одсто свих притужби, рекао је Пашалић.  Према његовим речима, број притужби које се односе на рад јединица локалне самоуправе износи око 13 одсто од укупног броја.

Грађани су се притуживали и на рад правосудних органа, 11 одсто свих притужби. У највећем броју грађани су се притуживали на кршење права у области добре управе, те економско-имовине и социјалне сфере, додао је Пашалић.

Он је навео да притужбе говоре о егзистенцијалним проблемима и незапослености, али и о неефикасној државној управи која ћути када треба да поступи у корист грађана”.

b_300_0_16777215_00_images_narodna_skupstina_1.jpegУ раду органа управе учестало долази до повреде или ускраћивања права грађана, као и понављање истих или сличиних проблема у раду, рекао је Пашалић. С друге стране, Заштитник грађана бележи и интензивније активности Владе Србије на модернизацији рада државне управе кроз развој и примене различитих електронских сервиса. Напредак се огледа у озбиљном приступу и учесталијим активностима усмереним ка усавршавању кадрова из области добре управе, рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је на почетку излагања казао да му је жао што народни посланици данас нису присутни у већем броју, и додао да у извештају и поступању Заштитника грађана нема политике, политичких афинитета и анимозитета. Нагласио је да су људска и мањинска права и слободе темељна вредност на којој се, поред владавине права, социјалне правде, начела грађанске демократије заснива Република Србија.