a

b_300_0_16777215_00_images_20190719_1.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић је поводом Дана омбудсмана посетио данас Зајечар, разговарао са грађанима о њиховим проблемима и потом и са представницима локалне самоуправе о ефикасном решавању њихових проблема.

b_300_0_16777215_00_images_20190719_4.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашлић рекао је данас у Зајечару да у том граду постоји око 50 неуређених депонија и да ће помоћи локалној самоуправи да почне да решава тај еколошки проблем, не само због Поглавља 27 у преговорима Србије о приступању ЕУ, него и да би грађани живели у чистом окружењу.

Изненадио ме податак да у зајечарском крају постоји око 50 депонија и у разговору са представницима локалне самоуправе смо закључили да је главни проблем што нема довољно комуналних инспектора, па на терен излази само њих седам, рекао је Пашалић и додао да ће контактирати и надлежне републичке институције како би се решавали проблеми из екологије.

Грађани Зајечара су се жалили, како је рекао, и због тога што деци са посебним потребама не могу да се обезбеде лични пратиоци о чему је разговарао са предстасвницима локалне самоуправе.

Заштита права деце спада у приоритетне обавезе институције Заштитника грађана и у тој области смо постигли изузетне резултате који су признати и ван Европе, рекао је Пашалић.

Додао је да се институција на чијем је челу залаже и за бољу приступачност особа са инвалидитетом државним институцијама, због чега ће ускоро поново посетити један град који је то најлошије решио, како би утврдио шта је урађено за месец дана од његове претходне посете.

b_300_0_16777215_00_images_20190719_2.jpegЛокална самоуправа у Зајечару је према његовим речима обећала да ће до 1. септембра решити проблем реконструкције Основне школе "Љубица Радосављевић", која је трајала више од годину дана, због чега су деца ишла у удаљену школу и имала скраћене часове.

b_300_0_16777215_00_images_20190719_3.jpegНа радном састанку Пашалића са представницима јавних установа и предузећа и организација цивилног друштва притужбе је изнело и Удружења грађана "Дечји центар" које се две године судски спори са градском управом због покушаја одузимања простора за рад.

Он је рекао и да су представници институција Заштитника грађана, поводом Дана омбудсмана, обишли осам од 13 планираних градова и да је "циљ да се та институција приближи грађанима".

Од јануара у институцији Заштитника грађана постоји и хитна служба за решавање таквих случајева, а грађани који не могу да дођу у Београд, могу се обратити за помоћ телефонски или електронском поштом, казао је Пашалић.

Он је најавио измену Закона о Заштитнику грађана и навео да ће се повећати капацитет те институције, а вероватно и овлашћења.

Заменица градоначелника Зајечара Марина Милић рекла је да градска управа чисти дивље депоније, али да ће се тај проблем коначно решити тек када се изгради регионална депонија.

Пројекат изградње регионалне депоније је при крају, па очекујемо да ће тај проблем бити решен наредне године, рекла је Милић и апеловала на грађане да не бацају поново смеће на места која су прошле године очишћена.

Помоћник генералног секретара институције Заштитника грађана Тања Длеск рекла је да се, након што грађани упуте притужбу тој институцији и доставе документацију, контактира установа на коју се проблем односи и утврђује да ли има основа за покретање поступка. Грађани се обавештавају о исходу притужбе, а од институције, како је рекла, ако је притужба основана, тражи се да реши тај проблем.

Посета  Зајечару реализована је у оквиру пројекта Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије. Пројекат спроводи Заштитник грађана Републике Србије уз финансијску подршку амбасаде Републике Бугарске у Србији

.................................................

b_300_0_16777215_00_images_20190719puzajecar.jpegТим Националног механизма за превенцију тортуре посетио је данас Полицијску управу Зајечар. У седишту Полицијске управе, обишли су просторије за задржавање лица која се ту налазе по Закону о безбедности саобраћаја на путевима и Закона о прекршају, а у тренутку посете, није било задржаних.

Такође, чланови НПМ тима обишли су просторије за задржавање у Окружном затвору у Зајечару, где се задржавају лица по Законику о кривичном поступку и обавили разговор са једним задржаним лицем, прикупили податке о условима у којима задржана лица бораве и о поступању према њима.

У обе установе детенције службена лица сарађивала су са тимом НПМ-а, омогућила им несметан приступ документацији, просторијама и разговор са запосленима.

НПМ ће о учињеној посети сачинити извештај и надлежнима упутити одговарајуће препоруке.