a

b_300_0_16777215_00_images_leskovac1.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да је институција Oмбудсмана у претходних 10 година, примила 725 притужби становника Лесковца, које су се по његовим речима, углавном односиле на правно-имовинску и социо-економску сферу.

Пашалић је после разговора са грађанима Лесковца, представницима градске власти, невладиних организација, јавних установа и предузећа, казао да се број притужби становника тог града из године у годину смањује и да се у већини случајева тичу проблема који нису типични само за Лесковац, већ за целу Србију.

b_300_0_16777215_00_images_leskovac2.jpegТранзиција и прелазак на један потпуно другачији имовински систем донео је многе проблеме. Грађани у Лесковцу, као и у другим градовима, жале се такође и на окружење и на дивље депоније. Он је рекао да се у случајевима када је сарадња са локалном самоуправом добра, проблеми који се односе на власт на локалу, врло брзо могу решавати.

Међутим, највеће проблеме имамо са локалном самоуправом, а не мислим ту на Лесковац. Једино упорност, више долазака и већи број разговора дају резултат. Уколико неко не отвори ка грађанима него помисли да је ту себе ради, тешко да ће стање у локалној самоуправи бити добро и да ће грађани бити задовољни, навео је Пашалић.

По његовим речима, грађани Србије "запањујуће мало знају" о овлашћењима Заштитника грађана. Измене и допуне Закона о Заштитнику грађана требало би да појачају капацитете институције омбудсмана, али је мени циљ да у време трајања мандата решим неке системске проблеме који ће решити поједине појединачне проблеме или да преко појединачних проблема решим неке системске проблеме, што нимало није лако, рекао је Пашалић.

Навео је да му тренутно у раду највише сметају покушаји политизације рада Заштитника грађана. Знам да ћу променити ту визуру на Заштитника грађана као политичко тело. Заштитник грађана није невладина организација нити организација цивилног друштва, већ државна институција, али независна, која полаже рачуне једино Скупштини Србије, рекао је Пашалић.

b_300_0_16777215_00_images_leskovac3.jpegНаводећи да је Лесковац девети град у коме су грађани имали прилику да непосредно разговарају са заштитником грађана, у претходних годину дана, Пашалић је најавио да ће до краја године "Дан Заштитника грађана" бити организован у још четири града, али да ће посете и убудуће бити организоване јер како је додао, немају сви грађани прилику да дођу у Београд у седиште институције.

Заштитник грађана Зоран Пашалић и градоначелник Лесковца Горан Цветановић данас су у том граду присуствовали отварању обновљених просторија Центра за социјални рад.

Посета  Лесковцу реализована је у оквиру пројекта Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије. Пројекат спроводи Заштитник грађана Републике Србије уз финансијску подршку амбасаде Републике Бугарске у Србији