a

Заштитник грађана Зоран Пашалић са сарадницима састао се данас са представником регионалне организације ЕРА и члановима ЕРА савеза из Србије - организацијама које се баве правима ЛГБТИ особа (удружења Изађи, Асоцијација Дуга, Гетен, ЦРПЦ, Да се зна, Глиц, Егал), са којима је разговарао о актуелним проблемима са којима се ЛГБТИ особе суочавају, о могућностима и начинима заједничке сарадње и активностима посвећеним унапређивању положаја ових особа у Републици Србији.

b_300_0_16777215_00_images_20190815_lgbti.jpegНа састанку је закључено да је положај ЛГБТИ особа и степен оставривања њихових права неопходно значајно побољшати пре свега усвајањем закона који ће регулисати нерешана, а за прирпаднике ЛГБТИ заједнице веома важна питања која се тичу истополних партнерстава и родног идентитета транс особа.

Усвајање Закона о истополним партнерствима је начин да се правно уреде имовинска и својинска права истополних партнера, што би положај ЛГБТИ особа суштински унапредило, истакао је заштитник грађана, додајући да ће институција такву активност увек подржати.

Учесници састанка истакли су да је проблем у вези са применом института злочина из мржње и даље актуелан, да су избеглице и мигранти другачије сексуалне оријентације и родног идентитета и даље у специфичном положају, да се ЛГБТИ особе лишене слободе, као и младе ЛГБТИ особе и даље сучовају са тешким ситуацијама након сазнања о њиховој сексуалној оријентацији и родном идентитету од стране биолошких или хранитељских породица, као и након напуштања установа социјалне заштите. Проблеми се, наводе, јављају и у вези са положајем интерсекс особа, затим приликом издавања уверења о слободном брачном стању особама које желе да склопе истополни брак у иностранству, као и са одржавањем хормонског статуса транс особа. Чињеница је, истичу, и да многе суштинске мере и активности садржане у Акционом плану за спровођење Стратегије превенције и заштите од дискриминације нису уопште реализоване, иако је овај стратешки документ престао да важи.

Договорено је одржавање редовних двомесечних, ако је потребно и чешћих, састанака организација цивилног друштва, које се баве правима ЛГБТИ особа и Заштитника грађана, а одређена је и контакт особа у Стручној служби Заштитника грађана за сарадњу са ЛГБТИ особама, која ће од ЕРА савеза и ЛГБТИ организација редовно добијати обавештења у вези са кршењем права ЛГБТИ особа. Пашалић је позвао представнике и представнице ЛГБТИ заједнице и организација које се баве правима ових особа да се обрате Заштитнику грађана уколико буду имали потребе за тим, и истакао, да ће у случају хитне ситуације, Заштитник грађана реаговати истог дана.