a

b_300_0_16777215_00_images_20190826_ZGBujanovac1.jpegГрађани Бујановца су данас у оквиру кампање „Дани омбудсмана“ разговарали са заштитником грађана Зораном Пашалићем, коме су се највише жалили на радне спорове и остваривање права из области пензионог осигурања, као и на комуналне проблеме, док су представници локалне самоуправе истакли проблем поштовања људских права и спорост судства.

Републички омбудсман је позвао све грађане који имају проблем са уписом у бирачке спискове да се лично обарате институцији Заштитника грађана. Упис у бирачке спискове је право свих грађана, рекао је Зоран Пашалић.

b_300_0_16777215_00_images_20190826_ZGBujanovac4.jpegОн је на састанку са представницима локалне самоуправе истакао да је сарадња институције Заштитника грађана и локалних власти у Бујановцу веома добра, али да увек постоји могућност за унапређење, указујући да је заштитник грађана ту да побољша комуникацију и сарадњу између републичких и локалних власти. Како је навео, преко локалних канцеларија Заштитника грађана у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи до сада се већ утицало на решавање више проблема као што су званична употреба језика у државним институцијама или проблеми са уџбеницима.

Председник Општине Бујановац Шаип Камбери је рекао да је један од највећих проблема са којим се грађани суочавају у тој локалној самоуправи поштовање људских права, међу којима је брисање грађана из јединственог бирачког списка, што је повезано са брисањем из евиденције пребивалишта. Камбери је додао и да локална самоуправа има притужбе на спорост рада судова, наводећи као пример да је Општина Бујановац ове године платила из буџета 8,5 милиона динара за процес који је покренут 1986. године.

Он је оценио и да локална самоуправа има добру и редовну комуникацију са Заштитником грађана Републике Србије и да очекује да ће се сарадња наставити и допринети решавању свих проблема.

b_300_0_16777215_00_images_20190826_ZGBujanovac3.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић је навео да се већина грађана ових општина до сада обраћала због сличних ствари као и у свим градовима и општинама у Србији и да се те притужбе односе пре свега на рад државне управе, у великој мери на остваривање права на старосну пензију или на спорост рада судова.

Републичком омбудсману грађани могу да се обрате за остваривање свих права која су гарантована законом, подсетио је он.

Према евиденцији локалне канцеларије републичког омбудсмана у Бујановцу, за десет година њеног постојања било је само 200 притужби, док се од почетка године тој канцеларији обратио 221 грађанин, са свеукупно пет притужби. Како је истакнуто, то је нижи просек обраћања грађана у односу на друге општине и градове са сличним бројем становника, због чега је омбудсман још једном позвао грађане да му се обрате у случају непоштовања њихових права.

b_300_0_16777215_00_images_20190826_ZGBujanovac2.jpegУкупно у канцеларијама републичког омбудсмана у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи је од почетка године до сад било 551 обраћање грађана, од чега у Прешеву 182, Бујановцу 221 и Медвеђи 42.

Зоран Пашалић се данас састао у Бујановцу и са представницима невладиних организација, јавних предузећа, као и са председником Националног савета албанске националне мањине Рагми Мустафом.

Републички омбудсман, у оквиру акције „Дани омбудсмана“ обилази 13 локалних самоуправа. Посете се реализују у оквиру пројекта Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије. Пројекат спроводи Заштитник грађана Републике Србије уз финансијску подршку амбасаде Републике Бугарске у Србији.

panel flajer