a

b_300_0_16777215_00_images_20190829Zrenjanin.jpegЧаст ми је да данас отворим манифестацију „Дан Мађарске“ у Зрењанину. Србија је пример не само у Европи, већ и у свету, која је најбоље заштитила своје националне мањине. 23 националне мањине у Србији чине оно чиме Србија може да се поноси. Институција Заштитника грађана стално инсистира на афирмацији националних мањина, те овом приликом желим да најавим један пројекат, Музеј националних мањина, где ће се приказати колико су припадници националних заједница, што појединачно, што у целини, допринели не само економски, већ и културном, политичком и сваком развоју државе чији су грађани.

Овим речима је заштитник грађана Зоран Пашалић отворио јуче манифестацију „Дан Мађарске”, која се по трећи пут одржава у Зрењанину.

О сарадњи Града Зрењанина са нашим северним суседима говорио је градоначелник Чедомир Јањић.

– Добро је познато да Зрењанин и овај део наше земље традиционално сарађује са више градова у Мађарској: са Бекешчабом, а од недавно и Морахаломом, где је пре пар месеци отворен Српски културни центар „Коло”, у ком ће следеће године наш Град бити домаћин, рекао је градоначелник Зрењанина.

„Дан Мађарске“ је привредно-туристичка, културно-уметничка и гастро промоција Републике Мађарске у Зрењанину, са циљем јачања прекограничне сарадње на пољу европских пројеката, као и неговање добрих односа двеју земаља.