a

b_300_0_16777215_00_images_20190905NP1.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да су за десет година постојања ове институције имали 352 притужбе грађана из Новог Пазара, што је веома мали број у односу на остали део Србије. Он је у оквиру кампање „Дан Заштитника грађана“ у Новом Пазару након састанка са градоначелником рекао да њихове притужбе нису специфичне и да се највише жале на имовинско правне односе, социјална и економска питања.

b_300_0_16777215_00_images_20190905NP2.jpeg„Ово је прилика да позовем грађане Новог Пазара и ове регије да се обрате Заштитнику грађана писаним или електронским путем, а ми смо надлежни за све случајеве осим судова и правосуђа. Уколико ми нисмо надлежни за неки случај, онда ћемо грађане правовремено, брзо и ефикасно упутити на онај орган ко јесте, и пратити рад те институције по притужби грађана“, рекао је Пашалић.

Он је додао да највише притужби грађана имају из градова који гравитирају Београду, јер су им информације доступније.

b_300_0_16777215_00_images_20190905NP3.jpeg„Даћу вам пример да у Новом Пазару и околини имате најмање пет школа поред магистралних путева, сваки грађанин ће доћи у општину и жалити се на то, јер је то проблем републичког значаја. На овом примеру желим да вам покажем шта је суштина нашег доласка овде, а то је да примимо притужбе и да их са локалном самоуправом решимо, али да и оне проблеме који излазе из ингеренције поставимо као теме“, рекао је заштитник грађана.

Он је истакао да је ова кампања показала да је потпуно другачије када људима „дођете на ноге“, када чујете живу реч и да је то неупоредиво са било којим разговором преко скајпа или другог електронског уређаја.

Такође је додао да ће ускоро у овом граду организовати јавну трибину на којој ће грађанима објаснити функцију и овлашћења институције Заштитника грађана.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац рекао је да је заштитника грађана упознао са проблемима грађана и о сарадњи локалних и републичких институција.

b_300_0_16777215_00_images_20190905NP4.jpeg„Разговарали смо и о националној заступљености грађана у одређеним републичким институцијама. Наш циљ је да Градска управа са Заштитником грађана проблеме грађана сагледава и решава у складу са законом гарантованим правима“, рекао је Нихат Бишевац.

Заштитник грађана је у току посете Новом Пазару данас разговарао и са представницима невладиног сектора из тог града.

Републички омбудсман у оквиру акције „Дани омбудсмана“ обилази 13 локалних самоуправа. Посете се реализују у оквиру пројекта Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије. Пројекат спроводи Заштитник грађана Републике Србије уз финансијску подршку амбасаде Републике Бугарске у Србији.