a

b_300_0_16777215_00_images_20190915Parad2.jpegНедеља поноса, која је почела 9. септембра, завршена је данас Парадом поноса, традиционалном шетњом Београдом под слоганом ,,Не одричем се“, а у њој су учествовали и представници Заштитника грађана. Надлежни органи обезбедили су, шести пут заредом, мирно одржавање Параде поноса у Београду, уз неопходне мере обезбеђења. Заштитник грађана овом приликом поново истиче неопходност усвајање закона којим се правно регулишу истополне заједнице и правно признање родног идентитета, у складу са захтевима организатора овогодишње Параде поноса у Београду, али и пуну примену постојећих закона и неопходност подизања свести целог друштва о важности поштовања права ЛГБТИ особа и њиховог остваривања у пуној мери.

b_300_0_16777215_00_images_20190915Parada1.jpegЗаштитник грађана и ове године подсећа да је нетолеранција према ЛГБТИ особама и даље приметна у нашем друштву и да се ове особе суочавају са нетрпељивошћу, говором мржње и злочинима из мржње, па је неопходно уложити додатни напор на образовању о толеранцији, недискриминацији и ненасилном друштву, али и санкционисати сваки вид кршења права припадника ЛГБТИ заједнице. Заштитник грађана указује да превентивне и едукативне активности изостају, а образовање ученика о сексуалном и репродуктивном здрављу, које би обухватило и тему о ЛГБТИ особама и њиховим правима не постоји, нити су организоване кампање за подизање свести јавности о особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета.

Током Недеље поноса представнице Заштитника грађана учествовале су на конференцији ,,Након 2020: ЛГБТ+ заједница у ери популизма, у организацији Civil Rights Defenders, као и на отварању изложбе #LOVEISLOVE: не дискриминацији! у Француском институту у Србији, која се састоји од плаката кампање Савета Европе против говора мржње, као и кампање за промовисање толеранције према ЛГБТИ особама, коју је покренуло удружење Да се зна!