a

b_300_0_16777215_00_images_rumunija_1.jpegСарадња омбудсмана у региону је од изузетног значаја у заштити људских права, посебно корисна кроз размену искустава у раду у циљу унапређења добре праксе и ефикасности независних институција, изјавио је заштитник грађана Зоран Пашалић у разговору са омбдусманом Румуније Ренатом Вебер (Renate Weber) која је са сарадницима боравила у дводневној радној посети институцији Заштитника грађана. Поред генералне секретарке стручне службе Заштитника грађана Оље Јовичић разговорима је присуствовала и амбасадорка Румуније у Београду Њ.Е. Оана Кристина Попа.

Пашалић је изразио очекивање да ће се нови Предлог закона о Заштитника грађана наћи у скупштинској процедури и упознао Вебер са организационим променама у институцији након систематизације у децембру 2018. године, посебно са функцијом нове организационе јединице – Одељења за хитно поступање. Румунска омбудсманка је показала посебно интересовање за надлежности и овлашћења Заштитника грађана и међународну сарадњу са омбудсманима региона.

b_300_0_16777215_00_images_rumunija_3.jpegПотпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић је у разговору са румунском омбудсманком и заштитником грађана изразио задовољство што успешну политичку и парламентарну сарадњу Србије и Румуније прати и добра сарадња ове две независне институције. Поздравио је потписивање Меморандума о разумевању Заштитника грађана Републике Србије и Омбудсмана Румуније, као и оснивање Мреже балканских омбудсмана. У разговору је истакао значај успешне сарадње Заштитника грађана са Народном скупштином, која бира Заштитника грађана и којој он одговара за свој рад.

Зоран Пашалић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, после састанка са потпредседником парламента Ђорђем Милићевићем и омбудсманком Румуније Ренатом Вебер, изјавио да је контакт омбудсмана са парламентом важан и да је омбудсман саветник Скупштине Србије који, преносећи своје резултате рада и искуства и говорећи пред посланицма отворено шта је то што систематски или појединачно мучи грађане Србије, указује шта је потребно мењати како би се прописи ускладили са потребама грађана. Оно што је обавеза ових институција је да у контактима остваримо јачу заштиту наших грађана у Румунији и румунских у Србији. Независне институције омбудсмана стоје грађанима на располагању и у заштити својих права грађани могу да нам се обрате, рекао је Пашалић.

Омбудсманка Румуније Рената Вебер навела је да је институција Омбудсмана кључна за сва демократска друштва, као и да је узајамна размена искустава у раду од изузетног значаја, посебно у циљу унапређења добре праксе и ефикасности независних институција у Србији и Румунији.

-------

24.09.
b_300_0_16777215_00_images_rumunija_6.jpegДругог дана посете, представници Националног савета румунске националне мањине говорили су о положају румунске нациоаналне мањине у Србији, као и проблемима са којима се свакодневно сусрећу, док су представници НПМ-а и Одељења за хитно поступање говорили о раду и карактеристичним случајевима из ових организационих јединица.