a

b_300_0_16777215_00_images_konferencija_ndnv_.jpeg

Угрожавање безбедости новинара и притисак на њих су у Србији достигли опсег опасног, али се најмање налазе у сфери кривично-правне материје, речено је данас на конференцији "Медији и правосуђе - партнери или супарници?", у организацији ОЕБС-а, амбасаде Аустралије и НДНВ-a (Независно друштв новинара Војводине).

Заштитиник грађана Зоран Пашалић је изјавио да је огроман број случајева притиска на новинаре, као што су непозивање на конференције за медије, удаљавање са њих, забрана присуства, вређање извештача, посебно жена.

b_300_0_16777215_00_images_konferencija_ndnv_1.jpegНајлакше је да се омбудсман огласи осудом напада на новинаре и затражи реакцију институција система, али то не доноси резултате, констатовао је Пашалић, уз оцену да долази до губитка поверења у институције власти, због њиховог непоступања.

Мада су протеклих година изрицане казне за нападе на новинаре, то није битно допринело побољшању њихове безбедности. Резултат није какав се очекивао, навео је Пашалић.

Он је рекао да јавност треба да буде обавештена о сваком случају притиска на медије, да би се видело ко је за њих одговоран и ко их понавља. Стога сам иницирао оснивање онлајн медијске платформе на којој би били објављени сви случајеви притисака и напада на новинаре, а истинитост података би гарантовали медијска удружења и асоцијације, навео је Пашалић и додао да би овa базa података моглa бити објављенa у посебним извештајима, који би се периодично достављали Народној скупштини.