a

Обележавајући овогодишњу Дечју недељу од 7. до 13. октобра, представнице Заштитника грађана и чланови и чланице Панела младих саветника одржали су радионице са ученицима шестог, седмог и осмог разреда ОШ „Јован Цвијић“ у Костолцу, ОШ ,,Бранко Радичевић" у Неготину и ОШ ,,Јован Јовановић Змај" у Обреновцу.

Чланови Панела представили су рад Панела младих саветника и са вршњацима поделили знања о Заштитнику грађана и Конвенцији о правима детета, а представнице Заштитника грађана су кроз радионицу представиле деци механизме остваривања и заштите права на образовање и заштите од насиља.

У школи имамо бар једну особу од поверења којом можемо да се поверимо када имамо неки проблем, рекли су ученици ОШ „Јован Цвијић“. Ово говори да су запослени у овој школи створили атмосферу поверења у којој су деца слободна да им се обрате.

b_300_0_16777215_00_images_20191010_decjanedelja.jpegУченици ОШ „Бранко Радичевић“ у Неготину истакли су значај Ученичког парламента, на чијим седницама представници одељења разговарају о текућим проблемима у школи. Парламент је место где износимо наше идеје које би требало да унапреде наш положај у школи, кажу ученици. Они посебно истичу да је потребно много радити на заштити од насиља у школама и да им је значајно што се разредним старешинама и психолошко-педагошкој служби школе могу обратити кад им је потребна помоћ или подршка.

Само кажњавање ученика у случајевима вршњачког насиља не даје дугорочне резултате, сматрају ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Обреновца и истичу да је рад са починиоцима насиља једино решење којим се овакве ситуације могу превенирати и зауставити.

Са ученицима се посебно разговарало о томе како се ангажују и где виде простор за своје ангажовање у решавању питања од значаја за средину у којој живе и одрастају. Овим радионицама започете су активности Заштитника грађана и Панела младих саветника са ученичким парламентима и ученицима основних и средњих школа, под називом „Активна и друштвено одговорна деца“, а које ће трајати до половине следеће године.