a

b_300_0_16777215_00_images_ambasador_holandije_.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са амбасадором Краљевине Холандије Хилесом Плухом о надлежностима и овлашћењима Заштитника грађана, као и активностима које ова институција спроводи у заштити људских и мањинских права.

Завршен је нови закон о Заштитнику грађана и очекујем га ускоро у парламенту, изјавио је Пашалић и додао да се противи оснивању нове институције Заштитника права детета зато што је против дуплирања институција и њихових функција. Сектор за права детета Зашитника грађана је до сада примио 3600 притужби и упутио преко 1100 препорука органима јавне власти у којима је тражио да коригују свој рад у области права детета и не видим потребу да се оснива нова институција која би радила идентичан посао, нагласио је Пашалић.

Највећи број притужби грађана упућених Заштитнику грађана односи се на кршење права у социоекономској области. У организационом делу, након усвојене систематизације, формирано је ново одељење за хитно поступање, које је омогућило бољу комуникацију грађана са овом институцијом и брже решавање њихових проблема, изјавио је Пашалић.

У наредном периоду посебна пажња биће усмерена на област реформе правосуђа и медијских слобода. У току је формирање медијске платформе, у сарадњи са медијским удружењима и асоцијама, на којој ће бити евидентирани све врсте напада и притисака на новинаре, изјавио је Пашалић.