a

Овогодишњи извештај о раду који сам доставио Народној скупштини и представио јавности, у области слободе изражавања и медија, констатује да је професионални рад и статус новинара урушен материјалним статусом, физичким и сваким другим нападима, али и говором мржње и дискриминаторском терминологијом, изјавио је поводом 2. новембра Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима заштитник грађана Зоран Пашалић. 

У нетолерантној атмосфери посебно су забележени вулгарни вербални напади на новинарке које су износиле критичке ставове у јавности и при том вређане на најпримитивнији начин. Запаљиве изјаве поспешују окружење у коме је могуће не само вербално већ и физички напасти новинаре о чему говоре и подаци медијских удружења. У овој години, према подацима НУНС-а било је чак 100 напада, од којих 9 физичких. Новинари и медијски експерти се слажу у оцени да су медијске слободе у дужем временском периоду угрожене, о чему говоре и међународни извештаји.

Заштитник грађана је у јавним обраћањима више пута упозорио јавност на гушење медијских слобода и слободе изражавања и тражио да се одговорни за претње, починиоци насиља и застрашивања новинара приведу правди. Поред јавне осуде позвао сам медијска удружења и асоцијације да приступимо изради медијске платформе на којој би били забележени сви притисци на новинаре и формирању јачег механизма заштите новинара у Србији, изјавио је Пашалић.

Још једном понављам да су надлежни државни органи дужни да заштите угрожене новинаре и да им обезбеде услове у којима ће професионално и без страха обављати свој посао, а оне који их нападају привести правди, рекао је Пашалић и истакао да је то неће бити могуће док год се не реше убиства новинара на чије се расветљавање чека деценијама.

panel flajer