a

b_300_0_16777215_00_images_20191105_Amin.jpegУ оквиру пројекта Београдског центра за људска права који се спроводи у сарадњи са Комесаријатом за избеглице, данас је институцију Заштитника грађана посетио Амин Јанпордаштаки, избеглица из Ирана, како би се упознао са надлежностима и овлашћењима тог независног органа. Институцију је представила генерална секретарка Заштитника грађана Оља Јовичић и објаснила у којим ситуацијама се могу избеглице обратити Заштитнику грађана. Како је нагласила, Заштитник грађана са посебном пажњом прати остваривање права избеглица и миграната који бораве у Србији.

Милана Тодоровић из Београдског центра за људска права је објаснила да се спроводи програм упознавања српске културе, историје и уставног уређења особама којим је признато право на уточиште у Републици Србији и пружања подршке успешнијој интеграције тих људи у српско друштво. Једна од активности, поред предавања на наведене теме, је и упознавање са независним државним органима који се баве заштитом и унапређењем људских и мањинских права у Републици Србији.

Амин Јанпордаштаки је из Ирана у Београд стигао у августу 2018. године, а ове године је добио избеглички статус у Републици Србији и тренутно живи у Новом Саду. Он је био приморан да напусти своју домовину због системског кршења његових основних људских права.