a

b_300_0_16777215_00_images_jablanka_union_.jpegПоводом обележавања Међународног дана људских права, Јабланка Табаш, в.д. помоћника генералног секретара одржала је данас предавање на Правном факултету Универзитета Унион у Београду полазницима Правне клинике за медицинско право на тему Заштита права пацијента из угла Заштитника грађана.

Поред упознавања са надлежностима Заштитника грађана, Табаш је посебну пажња посветила темама из ресора здравља којима се овај орган бавио у свом досадашњем раду. Истовремено, упознала је студенте са карактеристичним случајевима у којима је поступано по сопственој иницијативи или по притужбама којима су грађани указивали на повреду неког од права из здравственог осигурања и здравствене заштите, као и права здравствених радника по основу рада.

Предавање је одржано са циљем унапређења знања студената у функционисању механизама заштите права пацијената и овладавања вештина препознавања повреде права на здравствену заштиту.

Сарадња Заштитника грађана и Правног факултета Универзитета Унион реализује се на основу закљученог споразума како кроз укључивање, по позиву, представника Заштитника грађана у рад Правне клинику за медицинско право тако и обављањем студентске праксе у Стручној служби Заштитника грађана.