a

Протеклих неколико недеља напади на новинаре и новинарска удружења су учестали и бруталнији, упозорава заштитник грађана Зоран Пашалић, и додаје да је само у току јучерашњег дана у институцију Заштитника грађана стигao велики број обраћања.

Поред редакције Курира и УНС-а, нападе и претње преко друштвених мрежа пријављивали су и други новинари тражећи заштиту Омбудсмана. Овим догађајима претходили су и напади на новинаре и редакцију Н1, вређање новинарке РТС-а, као и спречавање новинарске екипе Алџазире да присуствује медијском догађају.

Данашња блокада РТС-а којој су изложени сви који су се затекли у згради је врхунац насиља до те мере да се новинарима ограничава улазак и излазак из зграде, изјавио је Пашалић. Овај вид насиља, који добија нове облике, почео је негирањем права на критичко мишљење и слободу изражавања и предуслов је за појаву сваке врсте искључивости.

Јавност је узнемирена нетрпељивошћу и антагонизмом у друштву, а мржња према неистомишљеницима и поларизација друштва се прелила између осталог и на новинаре и ескалирала у директне физичке и вербалне обрачуне путем друштвених мрежа. Привикавамо се на увреде, позиве на линч и вређања, свакога дана све бестидније, оценио је Пашалић. Иако је Нацрт закона о Заштитнику грађана окончан, тражићемо проширење надлежности и у домену заштите новинаре.

Пашалић у међувремену позива све новинаре да се обрате институцији Заштитника грађана која ће поред заштите радити и на информисању новинара на заштити безбедности и професије, јер је према евиденцији институције у највећој мери угрожена управо новинарска професија.

Не пристајем да појединачним оглашавањем окончавам решавање проблема безбедности новинара, те сам са медијским удружењима пре две године иницирао оснивање медијске платформе за eвидентирање напада и притисака на новинаре и медијске раднике, а због потребе успостављања ефикаснијег механизма заштите њихове безбедности, изјавио је Пашалић.

Платформа би евидентирала сваки појединачни случај угрожавања безбедности и сваки облик притиска на новинаре и медијске раднике и директно доприносила делотворнијем поступању надлежних државних органа у случајевима угрожавања безбедности новинара. Платформа је добила подршку медијских удружења и асоцијација, који су заједнички радили на дефинисању Платформе и пратећег Споразума и очекујемо да ће ускоро заживети, изјавио је Пашалић.

Свака врста напада на новинаре представља претњу са тешко предвидивим последицама по друштво, изјавио је Пашалић захтевајући од надлежних да у случајевима угрожености новинара, постојања претњи по безбедност или имовину медијских радника, реагују ефикасно и одговорно и на тај начин утичу на стварање услова у којима ће новинарима бити омогућено да свој посао обављају на достојанствен и професионалан начин.