a

Институције омбудсмана Србије и Босне и Херцеговине потписале су данас Меморандум о разумевању који треба да њихову постојећу сарадњу даље формализује, учини бржом и ефикаснијом, јер предвиђа директну комуникацију, ослобођену непотребне администрације, па тако и губљења времена.

b_300_0_16777215_00_images_20191216_Memo.jpegЗаштитник грађана Србије Зоран Пашалић је нагласио да се оваквим билатералним споразумима, који су закључени и са другим државама, решавају проблеми наших грађана у иностранству, као и грађана тих држава код нас, наводећи да се досадашња сарадња додатно формализује и учвршћује. Он је навео случајеве који се решавају оваквим споразумима - довођење деце насилно одведене из Србије, изналажење наших грађана који су погинули или преминули у другим државама, до контаката са лицима у затвору.

Председавајући институције Омбудсмена Босне и Херцеговине Љубинко Митровић је истакао да се овим меморандумом добија нова димензија сарадње, која, осим решавања притужби грађана, подразумева размену информација, међусобне консултације, организовања узајамних посета, радионица.

Потписивање Меморандума о разумевању је од великог значаја за грађане, нагласили су омбудсмани двеју држава.