a

Национални механизам за превенцију тортуре обавио је 24. и 25. децембра ненајављену посету КПЗ-у Ниш. Осим провере која се односи на примену видео надзора и праксу поверљивих разговора са управником, посебна пажња током ове посете посвећена је поступању према зависницима од психоактивних супстанци.

Постојање психоактивних супстанци у затворима НПМ контролише и посматра са безбедносног, здравственог и третманског аспекта, а том проблему нарочита пажња биће посвећена у наредној години у циљу свеобухватног сагледавања ситуације и израде тематског извештаја.

У посете које ће бити извршене у 2020. години и које ће се односити на проблем постојања дрога у затворима биће укључени и специјализовани стручњаци, а планираним истраживањем намеравамо да пре свега утврдимо степен присутности психоактивних супстанци у затворима и одговор казнено – поправних завода на тај проблем.

b_300_0_16777215_00_images_20191225_aerodromnis.jpegТоком боравка у Нишу, НПМ је обавио и ненајављену посету станици граничне полиције Ниш – аеродром и Аеродрому Константин Велики. НПМ је први пут био овде, а тема је била поступање према странцима којима није дозвољен улазак у земљу. Представници НПМ обишли су посебну просторију која је обезбеђена за смештај онима којима је забрањен улазак у земљу, остварили увид у тражену евиденцију и обавили разговор са полицијским службеницима и аеродромским обезбеђењем. О извршеној посети НПМ ће сачинити извештај и упутити га надлежнима.