a

Заштитник грађана Зоран Пашалић указао је данас надлежним органима да су особе са инвалидитетом свих категорија (ментални/интелектуални, сензорни и физички инвалидитет) поред старијих међу најугроженијим деловима становништва у условима пандемије Ковида 19, те да је стога од изузетне важности да се у мере подршке Владе Републике Србије укључи и ова рањива група.

Заштитник грађана се придружио апелу Националне организације особа са инвалидитетом (НООИС) упућеном надлежнима, да уложе додатне напоре и не укидају услуге подршке у заједници, као што су становање уз подршку, персоналне асистенте, личне пратиоце деце и геронто-домаћице.

Пашалић је такође упозорио на озбиљан проблем функционисања сервиса персоналне асистенције, односно, доласка асистената у домове особа са инвалидитетом током трајања забране кретања, као и пружања неопходне подршке и помоћи непокретним или тешко покретним особама од стране родбине, пријатеља или особа које појединци лично ангажују у условима ограничења кретања у време ванредног стања.

У условима ванредног стања потребно је предузети додатне мере заштите и обезбедити помоћ становницима неусловних ромских насеља, пре свега у виду хигијенских пакета и пакета хране, рекао је Пашалић.

С обзиром на чињеницу да већина ових насеља нема приступ текућој води спровођење превентивних мера и одржавање хигијене је готово немогуће, које је отежано и у редовним околностима.

Заштитник грађана позива државне органе, локалне самоуправе, установе социјалне заштите да предузму додатне мере заштите за становнике неусловних ромских насеља. Такође позива невладине организације да се у овом изузетно тешком тренутку за све грађане Србије, посебно за најрањивије категорије становника, активније укључе у заштити њихових права и помогну им да преоброде проблеме са којима се ових дана суочавају.