a

Бескрупулозне увреде, које су заменици директора “Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" др Дарији Кисић Тепавчевић претходних дана упућиване путем друштвених мрежа, у којима је називана најпогрднијим именима и на најпримитивнији начин коментарисани њен изглед и порекло, још једном потрвђују колико је мизогинија чврсто и дубоко укорењена у нашем друштву, оцењује заштитник грађана Зоран Пашалић.

Др Кисић Тепавчевић, која свакодневно, заједно са другим лекарима, обавештава јавност о ситуацији у вези са епидемијом корона вируса (КОВИД - 19) у Србији, постала је жртва најбестиднијег напада, само због тога што је жена. То је јасно из садржаја упућених јој порука и коментара, у којима се искључиво оцењује, осуђује и напада њен физички изглед. Таквој врсти коментара, по правилу су изложене жене, нарочито оне на важним и одговорним функцијама, што недвосмислено говори о нетрпељивом и дискриминторном односу заједнице према женама.

Забрињавајући је степен мржње којој су жене у јавности изложене. Забрињава и чињеница да се жени не дозвољава да њене професионалне рефернце буду једино мерило и критеријум за обављање важних функција, па последично и њених иступања у јавности, нагласио је Пашалић.

Институција Заштитника грађана је и раније упозоравала да је јавни простор у Србији недопустиво толерантан према сексистичким изјавама и ставовима. Овом приликом још једном указујем на потребу искорењивања таквог говора и позивам најпре учеснике у јавном животу, а онда и грађане и кориснике друштвених мрежа, да се уздрже од изјава и коментара који вређају, понижавају и нападају, а надлежне да се оштро супротставе таквој пракси, поручио је Пашалић.

panel flajer