a

b_300_0_16777215_00_images_video_link_beograd_moskva_1.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас путем видео позива са високом повереницом за људска права Руске Федерације Татјаном Николајевном Москалковом о заштити људских и мањинских права и изазовима у раду са којима се свакодневно сусрећу након проглашења епидемије коронавируса. Такође, једна од тема разговора била је и унапређење будуће сарадње две институције.

Пашалић је рекао да је број запослених у институцији Заштитника грађана, након увођења ванредног стања, сведен на четвртину, док се грађани у десетоструко већем броју обраћају у односу на претходни период. Број телефонских позива дневно износи више од 250, док је број обраћања у писаној форми око 70. Грађани у притужбама указују на кршење права у различитим областима права, а Заштитник грађана посебну пажњу придаје заштити права рањивих група, нагласио је Пашалић.

Стога сам се обратио надлежним државним органима и јединицама локалне самоуправе, како бих најстаријим грађанима, особама са инвалидитетом, непокретним и полупокретним грађанима омогућио несметану негу и бригу и током трајања мера ограниченог кретања у периоду ванредног стања, истакао је Пашалић.

Србија и b_300_0_16777215_00_images_moskalkova_2.jpegРусија у јеку епидемије коронавируса примењују низ мера у циљу заштите људских и мањинских права, што пре свега говори о њиховој опредељености за очување живота и здравља ствановништва, нагласио је Зоран Пашалић.

Москалкова је изјавила да Руска Федерација од проглашења епидемије примењује низ мера у заштити становништва, међу којима посебно место представљају оне у заштити права рањивих група. Истакла је да у време здравствене кризе доминирају притужбе које се односе на проблеме тестирања грађана на присусво коронавируса, али и да велики број њих тражи заштиту и у другим областима права.