a

b_300_0_16777215_00_images_video_konferencija_slika_1.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић са сарадницима учествовао је данас, путем видео конференције састанку Евроазијске алијансе омбудсмана, који је био посвећен 75. годишњици победе над фашизмом у Другом светском рату. Састанак је иницирала висока повереница за људска права Руске Федерације Татјанa Николајевнa Москалковa.

Обележавање победе у Другом светском рату је за грађане Србије изузетно важан чин, пре свега због великог броја жртава које су поднели у борби за слободу на просторима бивше Југославије. Од 1 700 000 жртава, само у логору смрти Јасеновац у Независној држави Хрватској страдало је између 500 000 и 700 000 невиних људи, највише Срба, Јевреја и Рома. На територији ове државе постојао је и једини дечји логор у време рата, у коме је страдало неколико хиљада деце, само зато што су друге вере и националности.

У Србији је настао први покрет отпора против нацистичке Немачке, а слободарски дух овога народа, управо због учешћа у Првом и Другом светском рату на победничкој страни и огромних жртава и разарања које је поднео, никада неће пристати на ревизују историје, у којој се жртва представља као агресор и обратно, истакао је Пашалић.

Грађани Србије гаје посебно поштовање према бившем Совјетском савезу и руском народу због учешћа у борбама приликом ослобађања Београда у последњим месецима рата и негују сећање на руске војнике који су погинули на нашој територији од стране агресора. О својим ратним ветеранима држава води рачуна, признала је права ветерана Другог светског рата, без обзира на идеолошке идеје које су заступали, нагласио је Пашалић.

Право на историјско памћење услов је постојања међународног система заштите људских права, истакла је Москалкова. Тиме што штитимо прошлост од фалсификовања, спречавамо кршење права на историјско сећање, што је темељ модерног система заштите људских права. Русија води рачуна о историјском памћењу. По први пут, амандмани на Устав Руске Федерације увели су норму о историјском памћењу, нагласила је Москалкова и додала да је такав став према лекцијама из историје уткан у идентитет сваког грађанина Русије.

У другом делу састанка који је био посвећен најбољим праксама омбудсмана и националних институција за заштиту права грађана током пандемије COVID-19 Пашалић је рекао да се Заштитник грађана и пре проглашења ванредног стања организовао како би примао притужбе грађана, којих је данас десет пута више. Држава је успела да сачува најстарије становништво у здравственој кризи, а да живот и здравље својих грађана постави испред економије. Оно што нам следи у наредним састанцима је разговор како ћемо се борити са последицама пандемије коронавируса, истакао је Пашалић.

Састанак је окончан предлогом да се усвоји Резолуција Евроазијске алијансе омбудсмана посвећена 75. годишњици завршетка Другог светског рата, чије усвајање се очекује у наредним данима од стране учесника састанка.