a

У области слободе говора и изражавања Србија у претходној години није забележила напредак, напротив, сведочили смо бројним кршењима права и угрожавањима медијских слобода. Ове године, у ванредном стању и у време незабележене здравствене кризе, предстоје нам нови, још тежи изазови у очувању слободе медија и професионалног новинарства, изјавио је поводом 3. маја, Светског дана слободе медија заштитник грађана Зоран Пашалић.

Заштитник грађана годинама уназад указује на разне притиске којима су новинари изложени у свом послу, почев од тешког материјалног положаја и неповољних радних уговора до учесталих вербалних и физичких напада, дискриминације и дискредитовања, претњи и угрожавања њихове безбедности. А само у последњих месец и по дана, откад траје ванредно стање у држави, медији су били изложени додатним притисцима. У време када се новинари свакодневно позивају да објективно и правовремено извештавају у вези са коронавирусом, они раде у посебно отежаним околностима, као што су отежан приступ информацијама, изложеност вређању, сексистичким и дискриминаторним нападима на друштвеним мрежама, али и страха од могућих последица за написану реч.

Заштитник грађана позива све актере у јавном простору да омогуће несметан рад новинарима, без дискриминације и етикетирања, без говора мржње и застрашивања и додаје да је слобода медија једна од кључних стубова сваког демократског друштва, које се не сме се угрозити, нити ограничавати. Без регулисаног статуса и адекватних зарада нема слободног новинарства и ова делатност се, уз све похвале, не може препустити ентузијастима, јер је исувише озбиљна и за грађане значајна, нагласио је Пашалић.

Не очекујем ништа мање од надлежних органа, као ни од целог друштва у Србији да поштују закон, да поштују слободу медија. Такође очекујем да ће свим медијима, како онима са националном покривеношћу, тако и локалним, бити подједнако омогућен приступ информацијама које су важне за правовремено и истинито информисање грађана о свим темама који су од јавног значаја, поручио је Зоран Пашалић.