a

Након четири месеца паузе у пријему грађана због поштовања мера уведених у циљу спречавања ширења коронавируса, заштитник грађана Зоран Пашалић данас је наставио са пријемом грађана у седишту институције. Он је данас у оквиру активности „Отворена врата“ разговарао са десет грађана из Београда и унутрашњости, који су желели да му изнесу своје незадовољство радом органа јавне власти. Грађани су се данас највише жалили на непоштовање њихових права у односима са локалном самоуправом, катастром, здравственом инспекцијом, али и на повреду права особа са инвалидитетом.

Институција Заштитника грађана скоро три године организује активност „Отворена врата“. Та иницијатива се показала веома добром и због тога што су грађани и даље веома заинтересовани за непосредан разговор са заштитником грађана.

---------------------------------------------------------------------------------------

Зоран Пашалић разговорао са представницама Удружења родитеља и деце „Нестале бебе Београда“

b_300_0_16777215_00_images_20200626Udruzenje_gradjana.jpegУ оквиру активности институције „Отворена врата“, када заштитник грађана Зоран Пашалић лично разговара са грађанима о њиховим проблемима у остваривању њихових права пред органима јавне власти, данас су му се обратили представници Удружења родитеља и деце „Нестале бебе Београда“ Биљана Самарџић, Милена Јанковић и Дринка Радоњић. Оне су тражиле подршку институције у вези са подношењем иницијативе за измену и допуну Закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији, као и у вези са прибављањем информација од надлежних органа за неколико конкретних случајева несталих беба, а које су им неопходне ради покретања одговарајућих судских поступака.

Представнице удружења су позвале заштитника грађана да путем медија  апелује на родитеље несталих беба да подносе предлоге за покретање поступака пред надлежним судом на основу одредаба поменутог закона, с обзиром да велики број родитеља бојкотује закон због појединих његових недостатака. Родитељи су такође навели да су се обратили Уставном суду ради оцене уставности појединих одредаба закона.

Заштитник грађана је представницима појаснио да ова институција нема уставних, нити законских овлашћења да контролише рад  правосудних органа, али  да ће у оквиру својих надлежности, односно у оквиру поступака контроле рада органа управе, утврдити да ли је у поступању тих органа било пропуста због којих родитељи нису дошли до потребних информација неопходних за утврђивање чињеница о случајевима несталих беба.

Пашалић је истакао потребу да се законски успостави механизам истраге, којим би се утврдиле релевантне чињенице. Предложио је установљавање ДНК базе узорака родитеља коју би водила независна институција, суд или нека друга институција, као једно од могућих решења за утврђивање судбине нестале деце. Ова институција би гарантовала тачност и била у сталном контакту са другим европским земљама.

Заштитник грађана сложио се са представницама родитеља да је једини пут да се утврди истина у случајевима несталих беба обраћање надлежном суду, да свакако има места за побољшање постојећег закона кроз измене одредаба и упутио их да могу да поднесу притужбу на рад органа управе, у вези са недостављањем тражених информација.