a

Заштитник грађана је данас обишао задржана лица након протеста, који је одржан у ноћи између 7. и 8. јула испред Народне скупштине.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) и Одељења за хитно поступање дошли су до сазнања да се ради о 23 лица и данас су обавили разговор са њих осам, док ће са осталима разговор обавити  накнадно, јер се они више не налазе у просторијама за полицијско задржавање. Том приликом су обавештени да је за сада против једног лица поднета кривична пријава, а против седам прекршајне пријаве.

Четворица од тих осам лица су имали примедбе на поступање приликом интервенције службених лица, али не и на поступање полицијских службеника приликом транспорта и задржавања у полицијској станици.

У четвртак, 9. јула 2020 године, Заштитник грађана ће контролисати рад службених лица на чија су поступања приликом интервенције задржана лица имала притужбе.

Заштитник грађана понавља апел грађанима, уколико сматрају да су им Уставом и законима загарантована права прекршена, да се обрате овој институцији.

panel flajer