a

b_300_0_16777215_00_images_tabla_PS_2.jpegТим Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), посетио је јуче Полицијску станицу Обреновац, ради праћења поступања Министарства унутрашњих послова по препорукама Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања. Поред запослених из Заштитника грађана, у тиму је био и представник Комитета правника за људска права.

b_300_0_16777215_00_images_tabla_PS_1.jpegУ складу са методологијом реализација посета, тим је обишао просторије за задржавање, службене канцеларије криминалистичких инспектора и просторије за чување одузетих предмета. Остварен је увид у документацију о задржавању, извештаје о примени средстава принуде, као и предмете притужби грађана. Руководство и полицијски службеници ПС Обреновац пружили су информације о поступању према доведеним и задржаним грађанима.

Професионално поступање полицијских службеника током посете тима Заштитника грађана у обављању послова НПМ-а представља пример добре праксе у поступању, у складу са законом предвиђеном обавезом сарадње органа управе са Заштитником грађана.