a

b_300_0_16777215_00_images_2020_Foto_Zoran_Paali.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је да се на Међународни дан сећања на жртве Холокауста Срби увек сећају заједничке трагичне судбине два народа која их је још више повезала у времену после у Другог светског рата како се зло таквих размера не би поновило.

„Логор Биркенау-Аушвиц, као место библијског страдања једног народа, последица је страшног зла. Такво зло, засновано пре свега на нетолеранцији расне, националне и сваке друге различитости, довело је до стравичног страдања јеврејског народа у Другом светском рату“, рекао је Пашалић поводом обележавања 27. јануара, Међународног дана сећања на жртве холокауста.

Пашалић је указао да не смемо да заборавимо да су из мржње, нетрпељивости и нетолеранције нацисти у Другом светском рату убили више од шест милиона Јевреја и да такав злочин не сме више никада да се понови.

Заштитник грађана је истакао да је обавеза савременог света да се изнова подсећа страхота холокауста како би у сваком моменту и на сваком месту омогућио постојање толеранције и суживота, као и бескомпромисну заштиту људских права.

Генерална скупштина Уједињених нација установила је 2005. године 27. јануар за Међународни дан сећања на жртве Холокауста, у знак сећања на дан када је 1945. године ослобођен највећи нацистички концентрациони логор – Аушвиц.