a

b_300_0_16777215_00_images_20210517Zastava.jpegЗаменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић развила је заставе дугиних боја на згради ове институције поводом 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије (ИДАХОТ), у знак подршке грађанима другачије сексуалне оријентације и родног идентитета.

„Институција на чијем сам челу већ годинама ради на обезбеђивању системске заштите ЛГБТИ особа које се у Републици Србији и даље сусрећу са претњама и нападима. Већ неколико година се залажем за измене постојећих и усвајање нових прописа којима би се обезбедило да припадници ове заједнице уживају у потпуности своја права“, изјавио је овим поводом Заштитник грађана Зоран Пашалић.

Пашалић је подсетио да је у децембру 2020. године затражио од Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог да што пре изради нацрте закона о уређењу истополних заједница, као и да правно уреди последице прилагођавања (промене) пола и родног идентитета.

„Претходно сам у јуну прошле године указао на потребу измене Кривичног законика како би се кривична дела извршена на основу сексуалне оријентације третирала као дела расизма и нетолеранције“, навео је Пашалић и додао да су неопходне и измене Закона о полицији у циљу забране дискриминације и на основу сексуалне оријентације.

Такође, потребно је изменити и Закон о бесплатној правној помоћи како би се ЛГБТИ особе уврстиле у категорију корисника у осетљивом положају, као и Закон о уџбеницима који би садржао експлицитну забрану садржаја којима се подстиче формирање предрасуда и стереотипа, навео је Заштитник грађана.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије (ИДАХОТ) се обележава у знак сећања на тај дан 1990. године када је Светска здравствена организација уклонила хомосексуалност са листе болести.