a

b_300_0_16777215_00_images_20210609KCNis.jpegТим Заштитника грађана у обављању послова НПМ-а, који је предводила заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић, обавио је 3. јуна 2021. године контролну посету Клиници за психијатрију Клиничког центра Ниш, у циљу праћења поступања по препорукама које су овој установи упућене након посете обављене 7. августа 2019. године.

Тим НПМ-a је разговарао са помоћницом директоркe Клинике о начину остваривања и поштовања основних права пацијената у условима епидемије болести COVID-19, као и превентивним мерама које се спроводе у циљу заштите пацијената. Такође, извршен је обилазак установе, пружене су све потребне информације и извршен увид у релевантну документацију.

НПМ похваљује све напоре, мере и активности које је руководство Клинике за психијатрију предузело у циљу поступања по упућеним препорукама НПМ-а.

Истог дана тим НПМ-а је обавио контролну посету Центру за заштиту менталног здравља Клиничког центра Ниш у циљу праћења поступања по препорукама које су овој установи упућене након посете обављене 7. августа 2019. године. Тим НПМ-а је разговарао са руководством Центра о начину остваривања и поштовања основних права пацијената на Одељењу за дечју и адолесцентну психијатрију, активностима које се предузимају у циљу проширења и унапређења смештајних капацитета, спровођењу активности психосоцијалне рехабилитације, проблемима у раду и сл. Такође, извршен је обилазак просторија Центра и увид у релевантну документацију.

Професионално поступање руководства и запослених током обе посете представља пример добре праксе у поступању у складу са законом предвиђеном обавезом сарадње органа са НПМ-ом.