a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас, поводом обележавања 20. јуна - Међународног дана избеглица, да Србија најбоље разуме страхове и потребе избеглица које последњих година у њој проналазе уточиште имајући у виду да је претходних деценија примила готово пола милиона сународника али и припадника других националности који су морали да напусте своје домове.

„Србија је земља која у региону, у Европи а и шире, има највише искуства са избеглицама јер је у њој у последњих 30 година уточиште нашло више од 500.000 Срба али и припадника других националности који су морали да оду из Хрватске, Босне и Херцеговине и са Косова и Метохије. То је утицало на наш веома солидаран однос према избеглицама које нам од 2015. године долазе из северне Африке и са Блиског истока“, рекао је Пашалић.

Осим спорадичних инцидената, све избеглице које су са истока дошле у Србију и које у њој тренутно бораве су добро примљене јер наши грађани имају искуство и разумевање за све муке које проживљавају људи који су морали да оставе све што имају и крену у непознато, навео је Пашалић.

Заштитник грађана је нагласио да је положај избеглица са истока у Србији веома комплексан и тежак јер немају личне исправе, немају новца, не познају језик ни прописе и да су посебно у ризику жене и деца без пратње, али и да су им у Републици Србији омогућени сви неопходни услови за привремени живот уз пуно поштовање међународних стандарда и висок степен разумевања и солидарности.

У Србији тренутно борави више од 5.000 миграната, од којих је већина смештена у прихватним и центрима за азил и свима је обезбеђена здравствена заштита, а за децу су припремљени посебни наставни програми у школама, нагласио је Пашалић.

Генерална скупштина Уједињених нација је 2000. године Афрички дан избеглица - 20. јун, прогласила за Међународни дан избеглица, који се обележава у знак сећања на оне људе који су били приморани да услед ратова, због страха од прогона, насиља или конфликта напусте своје домове, али и као подршка онима који се и данас суочавају са сличним проблемима.

panel flajer