a

b_300_0_16777215_00_images_2021_viber_image_2021-10-28_14-15-15-472.jpegЗаменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић изјавила је данас да је у борби против сексуалног и сваког другог насиља над женама неопходно радити на подизању свести јавности о родној равноправности и на усвајању мера за унапређивање положаја жртава насиља, пре свега за њихово економско оснаживање.

„У Србији је неопходно подизање свести о различитим видовима насиља, као и о нултој толеранцији на насиље због чега Заштитник грађана у својим годишњим извештајима понавља препоруку да Влада Републике Србије треба континуирано да спроводи мере и активности посвећене подизању свести јавности о родној равноправности и мере за унапређивање положаја жена“, рекла је Стојановић.

Заменица Заштитника грађана је на конференцији „Борба против сексуалног насиља према женама – унапређење правног оквира и поступања", коју су организовали Координационо тело за равноправност Владе Републике Србије, Министарство правде и међународна организација „UNWomen“, рекла да се Заштитнику грађана јавља веома мали број жртвава сексуалног насиља и да се највећи број притужби које добија ова институција односи се на физичко, психичко и економско насиље над женама.

b_300_0_16777215_00_images_2021_viber_image_2021-10-28_14-15-43-040.jpeg„Један од великих успеха Заштитника грађана јесте што је наш предлог да се жртвама породичног насиља омогући бесплатан преглед лекара судске медицине уврштен у предлог Стратегије за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период од 2021-2025. године. На овај начин ће се омогућити ефикаснији кривични поступак, извесност кажњавања учиниоца насиља, избегавање секундарне виктимизације жртве у судском поступку и мањи трошкови судског поступка“, рекла је Стојановић.

Подједнако је важно и економско јачање жене жртве насиља како би она била у прилици да, након доживљених траума, напусти насилника и да води самосталан живот. У немогућности да то и учини, велики број жртава насиља се враћа у зачарани круг насиља, навела је Стојановић.