a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је да су новинари у Србији и даље изложени бројним притисцима и разним вербалним и физичким нападима и најавио да ће предложити да за таква дела буду уведене прекршајне санкције које ће се извршавати одмах.

„Инсистираћу на проширењу казнених одредби за вербалне и физичке нападе и притиске на новинаре и предложићу прекршајне санкције које ће се извршавати одмах јер сам приметио да је неефикасност у кажњавању узрок нових напада, чији је број прошле године повећан“, рекао је Пашалић.

Пашалић је, поводом Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, навео да тражи да се строжије казне одговорни за претње и нападе на новинаре, као и да се реше физички напади на новинаре и њихову имовину који до данас нису решени.

„Један од начина ефикасније заштите новинара представља формирање јединствене платформе за заштиту новинара од напада и притисака, коју је ова институција иницирала. Платформа ће указати на грешке у начину рада и пропусте што ће Заштитнику грађана дати могућност да иницира измене актуелних прописа“, навео је Пашалић.

Пашалић је навео да је техничка израда платформе завршена и да је у њу унет део података и још једном позвао новинарска удружења да Заштитнику грађана доставе систематизоване податке о нападима и притисцима на новинаре како би платформа што скорије била доступна јавности.